A Táborról

A Gyökerek Tábor program keretében határon túli hátrányos helyzetű magyar ajkú gyerekeket táboroztatunk egy hétig Magyarországon.

A Tábor ugyanakkor nem egy szokványos szabadidő-eltöltő gyerektábor, de még csak nem is elsődlegesen „karitatív tábor”. Célunk, hogy az együtt töltött bő egy hét alatt minél jobban megismertessük a gyerekekkel hazánk kulturális értékeit (a Budai Vár, a Bazilika, Parlament, Esztergom, Tihany, Visegrád és a Margit-sziget minden évben „terítékre kerül”), s egyúttal megtapasztalják a feltétlen el- és befogadás semmi mással nem pótolható örömét.

A szervezők számára persze ugyanekkora élmény megismerni az ő emberi és kulturális értékeiket.

Küldetésünk

A program célja, hogy életre szóló élményt adjunk a gyerekeknek. A tábor során a vidámságé és a szereteté a főszerep. A program intézményesen és lelkületében a Jezsuita rendhez tartozik.

Kik vagyunk?

A Gyökerek Tábor szervezői stábja főként a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjaiból vagy öregdiákjaiból áll össze. A szakkollégisták Budapest legkülönbözőbb egyetemiere járnak, tanulmányaikban magas szakmai színvonalra törekszenek. A szakkollégium legfőbb célkitűzése a másokért élő, a mások felé nyitott, felelős keresztény értelmiségiek képzése. A kollégium vezetése és a jezsuita rend támogatja a kollégium diákjainak valamennyi kezdeményezését, amely a fentebb említett célkitűzések megvalósítását szolgálja. Tovább

Történetünk

A Kollégium diákjai közül többen voltak az erdélyi Déván, ahol a Ferences Rend által fenntartott árvaháznál önkéntesen segítettek. Itt tapasztalták meg, hogy rendkívül rossz körülmények közül származó gyerekeknek milyen korlátozott lehetőségük van helyi közösségükön kívül máshova eljutni, ugyanakkor a gyerekek milyen hálásak a törődésért. Tovább

Hogy csináljuk?

A Gyökerek tábor szervezése ha nem is egy évvel, de hónapokkal a tábor megrendezése előtt megkezdődik. A stábtagok többször találkoznak, és elosztják egymás között a különböző feladatokat. Felveszik a kapcsolatot a határon túli partnerekkel, akik a gyerekek kiválasztását végzik; a tábor anyagi alapjainak megteremtéséhez pályázatokat írnak, szponzorokat keresnek; valamint összeállítják a tábor programját és végül előkészítik a tábor helyszínét. Az utóbbi években a kezdeti “kemény magot” felváltva ezeket a feladatokat kisebb teamek végzik, amelyek munkájába tapasztaltabb és fiatalabb táboroztatók egyaránt részt vesznek.