Junior Príma-díjat nyert a Gyökerek!

Junior Príma-díjat nyert a Gyökerek!

2010-ben a Junior Príma Díj Magyar oktatás, köznevelés kategóriájában a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumból kiinduló Gyökerek tábor a 10 kitüntetett egyike volt.

A díjátadásra 2010. október 27-én került sor Károlyi-Csekonics Rezdencián. A díjat Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár és Lakatos Péter, a Vodafone kommunikációs vezérigazgató-helyettese adta át.

A díjat odaítélő kuratórium tagjai 2010-ben:

Dr. Bojár Gábor, Graphisoft, elnök
Prof. Dr. Detrekői Ákos, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, elnök
Gothárdi Ibolya, Vodafone Magyarország Zrt., HR igazgató
Hankiss Elemér, szociológus
Skultéty Tamás, STCom Kft., ügyvezető

2003-ban a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium néhány diákja elhatározta, hogy nyári tábort szervez olyan határon túli hátrányos helyzetű magyar gyermekek számára, akiknek még nem volt lehetőségük arra, hogy az anyaország természeti szépségeit, kulturális értékeit megismerjék.

Az első tábor sikerét jelzi, hogy a résztvevő 26 kárpátaljai gyerek élete egyik legszebb emlékeként gondol vissza a Magyarországon eltöltött hétre. Hasonlóképpen ahhoz a közel 200 gyermekhez, akik Délvidék, Kárpátalja és Erdély 54 településéről érkeztek az elmúlt 7 év “Gyökerek” táboraiba.

A szervezők az önkéntes, sok kreativitást igénylő felelősségteljes szolgálatot a jezsuita rend támogatásával önállóan végzik. A szegény gyerekek kiválasztása mellett a tábor teljes anyagi hátterét is ők teremtik elő, és egy mozgalommá terebélyesedett határokon átívelő kapcsolatrendszert építettek ki, amelyet számos szervezet, állami vállalat és magánszemély segít.

A szervezőcsapat minden évben új kollégistákkal bővül, akik friss ötleteikkel folyamatosan gazdagítják a táborozókat. Ők pedig feltétlen szeretetükkel ajándékozzák meg a stáb tagjait, akik kegyelemnek élik meg, hogy a táborokban többet kapnak a gyerekektől, mint amennyit adni tudnak. Felejthetetlen emlékként őrzik a gyermekek tágra nyílt szemeit, amikor azok először pillantják meg a Dunát és a kicsik boldog kacaját, amikor először lépnek mozgólépcsőre. A sok kis csodát, amely életre szólóan formál gyermeket és ifjút egyaránt.

A fiatalok számára nagy öröm, hogy tevékeny tagjai lehetnek a “Gyökerek” mozgalomnak, amely példát nyújthat a társadalmi egyenlőtlenségeket, a szegénységet apatikusan szemlélő, vagy csak a szólamok szintjén felháborodó világban.
A díjátadón készült képek itt tekinthetők meg.